ROBOTDAMMSUGARE

Det har alltid varit en strävan att förenkla arbetssysslor med hjälp av maskiner. Robotdammsugaren är en typisk sådan uppfinning för hemmet eller kontor. Dom första modellerna av städrobotar som kom tidigt på 50-60 talet var stora och klumpiga. Inte allt för sällan hade dom påklistrade ögon för att likna en mer hemtrevlig maskin.

Dagens robotdammsugare är mer avancerade och betydligt mindre. Med sin låga höjd på ca 9-13 cm kommer dom lätt under möbler som soffor och sängare för att dammsuga upp allt damm. Idag har man även tänkt på olika situationer i hemmet som mattor, trappsteg och hörn.

För att undvika att robotdammsugaren faller ner för trappor har man sensorer på undersidan för att upptäcka när underlaget tar slut. Dom tidigare versionerna av robotarna kunde inte nå in till kanten mot väggen, och vispade därför runt grus och damm mer än att suga upp det. Idag har man löst det genom att ha längre borstar som borstar utanför robotens ytterkant.

Flertal robotar har även stötskydd som indikerar om roboten nått en vägg. När den gjort det så backar den och fortsätter längre fram och försöker igen i en upprepande sekvens.

De nyare versionerna har numera ganska avancerade funktioner som inprogrammerade arbetsscheman, städtider och laddningsstationer. Detta är en fördel för den som är borta ofta men ändå vill att hemmet ska vara rent. Med hjälp av laddningsstationerna så kan roboten åka hem till stationen när batteritiden börjar ta slut och ladda upp batteriet igen.

Dammet och smutset som först roboten borstar in, sugs upp och samlas i en behållare som är lätt att tömma. Det har funnits versioner där laddningsstationen även fungerat som en tömningstation och där roboten kan tömma ut allt skräp i en separat behållare. Bl.a Kärcher och Siemens har haft dessa versioner.Funderat på att köpa en robotdammsugare? Läs tips här!